A tűzvédelem három fő csoportja

A tűzvédelem három fő csoportjaA tűzvédelem, munkavédelem fontos szerepet játszanak a biztonságos munkavégzésben, a mindennapokban. Bejegyzésünkben a tűzvédelmet fogjuk részletesen megvizsgálni.

A tűzvédelem három nagyobb csoportra bontható:

  • a tűz megelőzése

  • a tűz oltása

  • a tűz vizsgálata

A tűz megelőzése

A tűzvédelem egyik legfontosabb eleme a tűz megelőzése. Ha sikerül megelőzni a tűz kialakulását, akkor nincs szükség a másik két csoportra. A tűz megelőzésének első lépése, hogy fel kell mérni, milyen osztályú tüzek kialakulására van lehetőség az adott munkaterületen. Ezután a következő feladat a tűzoltó készülékek megválasztása. A tűzoltó készülékekre szükség lesz majd a tűz oltásához, így azokat úgy kell megválasztani, hogy az előforduló tűzosztályok oltására alkalmasak legyenek. A tűz megelőzéséhez tartozik még a tűzvédelmi terv készítése, a menekülési útvonalak kijelölése, a tűzvédelmi ismeretek oktatása, elsajátítása is.

A tűz oltása

Ha az előkészületek ellenére kialakul a tűz, akkor a feladat az oltás, a mentés. Az oltás során általában az elhelyezett tűzoltó készülékeket kell alkalmazni, valamint a hatóságokat kell értesíteni. Emellett az oltáshoz tartozik az emberi életek, a berendezések védelme is. Úgy kell végezni az oltást, hogy ezeket figyelembe kell venni, az embereket ki kell menteni.

A tűz vizsgálata

A tűz oltása után következik a tűz vizsgálata. Itt megállapításra kerül a tűz oka, esetleges felelőse. A tűzvizsgálat célja a felelősség meghatározása mellett az információszerzés, amit aztán hasznosítani lehet a jövőbeli tüzek megelőzéséhez.