Mit érdemes tudni a kézműves csokoládékról?

Mit érdemes tudni a kézműves csokoládékról?A kézműves csokoládék fogyasztása egyre népszerűbb a nassolni szeretők körében. De mit is jelent valójában a kézműves csokoládé kifejezés?

A kézműves csoki általában olyan csokit jelent, amely nem tömeggyártással, hanem gyakran kézzel készül, közvetlenül kakaóbabból. Ennek a készítési folyamatnak, valamint a minőségi alapanyagoknak köszönhetően a kézműves csokoládék ízletesebbek, finomabbak lesznek, mint azok a csokik, melyeket gyárakban készítenek.

A kézműves csokik további ismertetője a magas kakaótartalom. Mivel ezek a csokik közvetlenül kakaóbabból készülnek, általában minimális hozzáadott anyagokkal, így az ízüket a kakaóbab minősége fogja meghatározni. Ennek köszönhetően nem lesz két teljesen egyforma csokoládé, hanem minden a felhasznált kakaóbabtól és az elkészítés menetétől függ majd. A kézműves csokoládé készítők a kakaóbabot gyakran közvetlenül a kitermelés helyéről szerzik be, ami biztosítja a helyi termelők támogatását is, valamint a kakaóbabok minőségét is.

Köszönhetően a minimális hozzáadott anyagoknak, a kézműves csokoládék gyakran laktózmentesek, tejmentesek, vegánok, ugyanis ezek a tulajdonságok jellemzők a kakaóbabra is. A kakaóbab gluténmentes is, így megfelelő körültekintés, odafigyelés mellett gluténmentes csokoládé is készíthető. Mivel a gluténérzékenyek minimális glutén fogyasztása esetén is tüneteket mutathatnak, így a gluténmentes csokoládét tisztán tartott eszközökkel kell elkészíteni.