A szürkehályog kialakulása és tünetei

A szürkehályog kialakulása és tüneteiA szürkehályog egy olyan látásprobléma, amely, ahogy a neve is mutatja, a szemlencse elszürkülésével jár. Az elszürkült szemlencsék kevesebb fényt engednek csak be a szembe, amely a látás javulásával, sőt, akár teljes vaksággal is végződhet.

A szürkehályog kialakulása

A szürkehályog kialakulásának elsősorban természetes okai vannak, ahogy idősödünk, úgy a szemünk is folyamatosan változik, aminek hatására szürkehályog alakulhat ki. Az idősödés miatti szürkehályog elsősorban a 60-65 év feletti korosztályt fenyegeti.

Nem csak a természetes módon, az öregedés miatt jelenhet meg azonban a szürkehályog szemünkön, hanem lehet veleszületett probléma is, valamint egy másik betegség, szemet ért trauma következményeként is megjelenhet.

Hatással van a szürkehályog kialakulására a sok dohányzás, a nem megfelelő étrend és a túl sok napfény is.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog jellegzetessége, hogy a kialakulásának korai fázisában általában nem észlelhető, ilyenkor csak olyan jelekből lehet következtetni az esetleges szürkehályogra, mint a megszokottnál zavaróbb napsütés, vagy az éjszakai autóvezetés közbeni egyre jobban zavaró szembe világító fényszórók.

Maga a szürkehályog nem jár semmilyen fájdalommal, és fokozatosan alakul ki, így egyik napról a másikra gyakran nem is tűnik fel sokak számára, hogy romlik a látásuk.

A szürkehályog megelőzése, kezelése

A megelőzéshez a változatos étrenddel lehet hozzájárulni, húsok, halak, tejtermékek, máj fogyasztásával. Ha már kialakult a probléma, a kezdeti stádiumban korrigálható szemüveggel, véglegesen azonban csak a szürkehályog műtét jelent megoldást a problémára.