Zománcozott edények tisztítása

Zománcozott edények tisztításaA konyhai edények között vannak olyanok, melyeknél az átlagostól jobban oda kell figyelni a tisztításra, ugyanis a nem megfelelő tisztítással nagyobb kárt lehet okozni, mint hasznot. Az egyik ilyen edény csoport a zománcozott edények, melyekről általában a régi edények jutnak eszünkbe, de ma is rendkívül népszerűek.

Zománcozott edényeknél a felpattogott zománc az egészségünkre is káros hatással van, valamint az edény is tönkremegy miatta.

Az egyik leggyakoribb probléma edények esetén, hogy odaég az étel, ami aztán megtapad az edény falán. Ezt az odaégetett réteget nagyon nehéz eltávolítani, különösen akkor, ha figyelni kell arra is, hogy a zománc réteg az edényen maradjon.

Az egyik legnépszerűbb házi módszer a tisztításra a szódabikarbóna alkalmazása. Meleg vizet öntünk az edénybe, amibe szódabikarbónát teszünk. Hagyjuk állni, ázni 6-8 órán át, majd pedig felforralás után öntsük ki a vizet az edényből. Meg fogunk lepődni, mennyire tiszta lesz az edény utána.

Szintén házi módszer a tisztításra a citromsav vagy citromlé használata, és ez is rendkívül hatásos a zománcozott edények megtisztításában. Először öntsünk citromlevet vagy citromsavat az edénybe, majd vizet kell rá önteni, és felforralni. Ez a megoldás szintén kiválóan meg fogja tisztítani a zománcozott edényeket.