Mi is az a teqball?

Mi is az a teqball?Ha elkezdünk gondolkodni a sportágakon, amiket ismerünk, akkor a legtöbb sportág, ami eszünkbe jut, nagyon régóta ismert, több tíz vagy akár száz éve is űzték őket már az emberek. Mindig találnak ki azonban új sportágakat is, melyek közül vannak, amik elég hamar nagy népszerűségre tesznek szert.

Egy ilyen sportág a teqball, amely a labdarúgás és az asztalitenisz kombinálásával alakult ki. A sport magyar találmány, nem véletlenül népszerű itthon ez a sportág. Mára már nemzetközileg is egyre többen űzik, ma már a sportág célja, hogy az olimpiai játékokra is bekerüljön.

A sportot focilabdához hasonló labdával játsszák, és ugyanazokkal a testrészekkel lehet a labdához érni, mint a fociban. A különbség a focihoz képest viszont azonnal látható, ugyanis nincs focipálya, hanem egy pingpong asztalhoz hasonló asztalon folyik a játék. A különbség a hagyományos pingpong asztalhoz képest, hogy egy megerősített asztalról van szó, és az asztal felülete íves, ami jobban kedvez a játékmenetnek. A játékhoz minimum 12 méter széles, minimum 16 méter hosszú és minimum 5 méter magas pályára van szükség, az itt elhelyezett asztal pedig 3 méter hosszú, másfél méter széles (hálóval 1,7), és 0,9 méter magas a hálóval együtt.

Az asztaliteniszhez hasonlóan a teqball is egyéniben és párosban játszható, és a pontozás is nagyon hasonló, itt 12 pontot kell elérni, döntő szettet azonban csak 2 pont különbséggel lehet megnyerni.